Mijn woorden en beelden

29 juni 2009

Aan de leerlingen van 5 VWO en de docenten van het Studiehuis.

 

Zoals jullie allemaal wel zullen weten, heb ik Lymfeklierkanker.

 

Wij waren bezig met een aantal zware kuren om deze ziekte onder de duim te krijgen. Op maandag (22) juni heb ik een scan gehad. Op woensdag 24 juni ben ik voor de volgende kuur opgenomen in het ziekenhuis van Nijmegen. Dit zou de laatste kuur zijn in een serie van drie, waarna een zwaardere kuur met stamceltransplantatie zou volgen.

 

Op donderdag 25 juni kwam de zaalarts mijn kamer binnen. Hij vertelde mij dat de specialist mij wilde spreken aangaande de scan die maandag werd gemaakt.

 

De specialist is die middag ook gekomen. Hij vertelde mij dat op de scan te zien was dat, ondanks alle kuren, de lymfonen (tumoren) , niet zijn gekrompen. Sterker, ze zijn gegroeid, en hebben zich verspreid over mijn lichaam. Dit heeft tot gevolg dat de geplande stamceltransplantatie van de baan is. Dit betekent ook dat de behandeling met als resultaat volledige genezing, uitgesloten is.

 

Wel krijg ik nog experimentele medicijnen in de hoop dat die de groei van de tumor kunnen afremmen, maar volledige genezing is uitgesloten.

 

Op zaterdag 27 juni heb ik mijn directe vriendengroep van dit nieuws op de hoogte gesteld. Vandaag doe ik dat met de rest van 5 VWO vis dit berichtje. (noot Gerda: op die dag is de hierbij gevoegde foto gemaakt in de tuin die versierd was vanwege het 25-jarig huwelijksfeest van onze buren)

 

Wat mij betreft ga ik gewoon door met school. De proefwerkweek wil ik evengoed gaan doen, en ook ga ik gewoon over naar 6 VWO.

 

Ik reken op jullie steun. Ik weet ook dat ik daar op kan rekenen. Anderzijds, jullie kunnen ook op mijn steun rekenen. Als je vragen of opmerkingen hebt, kom gerust naar mij toe. Ik bijt niet.

 

Jullie mentoren en Mr. Janssen zijn ook op de hoogte, mocht je met iemand anders willen praten.

 

Wat kan ik verder nog zeggen? Niet veel denk ik. Ik ga in ieder geval in de mij nog resterende tijd een feestje bouwen, en een leuke tijd beleven. Ik ben altijd positief geweest, en dat zal ik ook blijven.

 

Ik dank jullie voor je steun en ik wens jullie veel succes met de proefwerkweek.

 

Met vriendelijke groet,

 

Joppe Driessen, V5a

 

Een half jaar voor z’n dood begint Joppe te schrijven in een schrift. Geen dagboek. Hij spreekt zijn denkbeeldige lezers aan.  Hij springt van de hak op de tak, is gedetailleerd, dan weer  neemt hij grote sprongen. Er zijn hiaten, veel wordt niet verteld. Hij schrijft vlug, gehaast. Zijn woorden vaak alleen maar  flarden van de gedachten en gevoelens die hij had. Hij schrijft ook niet dagelijks en het schrift is maar half vol gekomen. Zijn laatste bijdrage was 18 december 2009, vol verdriet, een hartenkreet om troost.
Ik gebruik de vertellingen van Joppe als leidraad om zijn verhaal te vertellen. Ik kleed zijn verhalen aan waarbij ik probeer zijn stijl vast te houden.  Hij begint met zich voor te stellen en te vertellen dat hij dood gaat. En zo begint dus ook de Joppe die in december 2026 zijn computer opstart  om nu eindelijk eens het ware verhaal te vertellen. En dan is hij gelijk weer die jongen van 17-18 jaar.

Lees hoe Joppe zich voorstelt ïn het menu Het Levensverhaal

Joppe gebruikt af en toe een bijna plechtige taal. Dat doet hij met een knipoog om de ernst van zijn woorden te relativeren, om toch ook weer een lach teweeg te brengen. Later zal ik daarvan nog een duidelijker voorbeeld plaatsen.
Mijn meisjesnaam is Fröberg. Ik heb wat onderzoek gedaan naar mijn stamboom. Samuel Fröberg was uit Zweden gekomen om als schipper te varen bij de Nederlandse marine. Hij huwde met Anna de Vree uit Hellevoetsluis. Dit stadje was toen een marinehaven.
Citaat uit de aantekeningen die Joppe maakte in zijn schrift nadat hij gehoord had dat hij binnen afzienbare tijd dood zou gaan.

Nieuwe reacties

02.10 | 09:25

Lord Bubuza verenigde mijn man en ik na 8 jaar scheiden .. Het begon allemaal toen mijn man vreemd ging en elke keer dat ik klaagde dat hij niet zou luisteren in plaats daarvan zal hij wakker worden zonder een woord te zeggen, kwam hij op een dag thuis va

03.08 | 21:49

Ha Maarten, dank voor je reactie. Jij houd je bezig met de geschiedenis v.d. Fröbergen? Ben benieuwd naar de documenten waar je het over hebt. Van de marine?

03.08 | 18:00

Erg mooi verhaal, ik heb documenten die je verhaal bevestigen. Ondertussen boek besteld.

19.05 | 17:28

Een nieuwe toevoeging aan mijn website: Schrijfsels. Oefeningen in schrijven, gedachtespinsels, gedichtjes, mijmeringen, zo maar wat gepraat.