Nieuws

Synopsis Fedde. Een leven in 18 jaar.

Vijf maanden  voor zijn dood begint Fedde te schrijven in een schrift.  “Die hoofdpersoon, dat ben ik … . Ik ben stervende. Ik ga dood. Daarom dit schrijven.” Een op waarheid gebaseerde vertelling over de alledaagsheid van het leven en de dood, en van de liefde. Herkenbaar en ontroerend in z’n gewoonheid, die toch zo bijzonder is. Het verhaal van Fedde wordt afgewisseld door de belevingen van zijn moeder Helga.
Huisje-boompje-beestje daarvan droomde Fedde - het  zoetsappig begin van een vertelling over verlangen en dromen, pijn en verdriet. Jaren eerder had ook Helga die droom van een fijne relatie, werk, wonen, een kind. Fedde werd op 2e kerstdag 1991 in het ziekenhuis van Venlo geboren. 

Na een jaar vol behandelingen krijgen hij, Helga en zijn vader Freek het bericht dat niets meer baat, dat hij dood zal gaan. “Ik ga dood, ik ga dood, ik ga dood, de stamceltransplantatie kan niet door gaan, … . “ Hij moet het zijn vrienden vertellen. En toch wil hij leven, erbij blijven horen, mooie dingen meemaken.

Wat is erger? Wanneer het gaat om de dood? Te sterven,  of een bekende, geliefde te verliezen? Verder leven met het gemis van die geliefde,  of te sterven, alles te verliezen, nooit meer liefde te kennen en te genieten.
Wetende leven is geen ruimte geven aan verdriet, aan tegenslagen,  aan angst voor de eenzaamheid en de kou van het sterven.  Het is manmoedig genieten van de dingen die er wel zijn. Soms tegen de klippen op. En dromen van hoe je dood wilt gaan en begraven wilt worden. Want zonder dromen leef je niet.

Fedde, Freek en Helga willen het resterende leven mooi en goed laten zijn maar worden gehinderd en tegengewerkt door Fedde’s liefde Cathy en haar ouders, door de collega’s van Freek, door nog andere grotere en kleinere obstakels die in die laatste maanden van het leven van Fedde in de weg  gelegd worden.  Toch wordt hét seizoen helemaal zíjn seizoen.
En als dat nog maar net voorbij is dan zegt Helga: : “Fedde, als je wilt stoppen met ademhalen, dan doe dat maar, dan stop je er gewoon mee,  het is goed.  Dat mag.”
“Oké, ik doe het.  Ademhalen is veel te vermoeiend geworden. Ik stop … nu. Ooievaar.” Het is 3 januari 2010.

In mijn laatste bijdrage onder Het Levensverhaal vertel ik hoe de puberteit als een donderwolk met ons mee reisde maar ... zoals je ziet, brak soms toch ook de zon door. Zomer 2007

Gerda's Beleving

Een mooie foto en ons vakantieverhaal.

Op 21 juni 2009 bezochten we met Joppe en zijn vriendin Waterloo, hier werd de beroemde slag nagebootst. Een paar dagen later lag Joppe weer in Nijmegen in het ziekenhuis en beleefde daar zijn Waterloo.

Joppe op de basisschool

Op de pagina Het Levensverhaal heb ik na wat technische problemen eindelijk weer wat kunnen toevoegen. Mijn relaas over zijn jaren op de basisschool.

Herinnering
Nadat Joppe was overleden werd er op school in een lokaal een herinneringsplekje gecreëerd.
Titanic
Paul, ik en mijn broer Martin hebben een bezoekje gebracht aan school en werden door de vrienden ontvangen op de Titanic
De vrienden rondom de beeltenis van Joppe
Joppe's vrienden hebben dagen doorgebracht in het herinneringslokaal. Herinneringen opschrijven, praten, verdriet delen en elkaar troosten.

Column

Onder Het Levensverhaal heb ik een column toegevoegd die ik in 1998 heb geschreven. Ik volgde toen een cursus Creatief Schrijven. Een van de opdrachten was het schrijven van een column. Joppe was zes jaar en heel erg verliefd. Dit gegeven leende zich uitstekend voor een column.De foto bij de column is overigens niet Joppe met het meisje waarop hij verliefd was. Als je de column leest zal je begrijpen dat er geen foto's zijn van Joppe met haar samen. De bijgevoegde foto is Joppe met zijn Belgische vakantievriendinnetje.

Toevoegingen in Het Levensverhaal

De peuter- en kleutertijd. Zo gewoon, kleine alledaagse dingen zo bijzonder.

Joppe was aan een oor vrijwel doof. Juist daardoor vond hij bepaalde geluiden heel akelig. Zo ook de fluit van de stoomtrein. Zijn oplossing: koptelefoon op, zijn handjes erover heen en dan ook nog mijn handen. Zoveel mogelijk geluidsdemping. Deze foto is gemaakt nog voor dat de trein begon te fluiten.
Peuter, zie Het Levensverhaal
Op Texel. Waar Joppe gaat, wat hij ook doet, een fles roosvisé aangelengd met water hoort erbij.
Kleuter, zie Het Levensverhaal
Op vakantie in Frankrijk, in een Catharenkasteel op de kop gehouden door je vader. Altijd leuk.
Grote kleuter, Zie Het Levensverhaal
De eerste passie van Joppe: brandweer. In Frankrijk valt ook de noodambulance onder de brandweer. Joppe mocht in de garage kijken.

Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2014

Dat wens ik jullie allemaal. Ik ga in het nieuwe jaar door met mijn blog en hoop dat jullie mij - het verhaal van Joppe, wat hij te zeggen heeft - zijn verhaal vermengd met dat van mij, willen blijven volgen.

Truus en Ferdinand, Texel 2008. In het submenu het Levensverhaal vertelt Joppe over de periode van de eerste behandelfase van zijn ziekte.

Weer een stukje verhaal toegevoegd

In Joppe's eerste levensjaar verhuisde hij twee keer. Ook koos hij zijn lievelingknuffel uit. je kunt hierover lezen in Het Levensverhaal. 

NIEUW: Gastenboek

 

Ik heb een Gastenboek aangemaakt bij mijn blog. Ik ben erg benieuwd naar reacties, tips, adviezen en vragen. Dus maak er vooral ruimschoots gebruik van.

 

Positief zijn, wat ik van Joppe leerde

Onder Gerda's beleving heb ik proberen te verwoorden wat ik van Joppe heb geleerd, nu pas, over positiviteit.

Wanneer ben je nou eigenlijk positief?

Lees wat Joppe te vertellen heeft over positiviteit. Je vindt het onder Het Levensverhaal.

Bij het verhaal staat een foto van Joppe bij de aanvang van de kuren. Op bijgaande foto Joppe tijdens de kuren. Hij is nog steeds 16 jaar. Uiteraard was er veel haaruitval en dus heeft ons buurmeisje Nicky, die kapster is, bij ons thuis in de keuken Joppe op fatsoenlijke wijze van zijn laatste haren ontdaan. Het was fijn dat dit kon in onze eigen vertrouwde omgeving.
We vonden allemaal dat hij er ook kaal best wezen mocht.

Joppe op Topdesk 29 juni 2009

Op 27 juni 2009 had Joppe zijn vrienden thuis uitgenodigd.  In een grote partytent in de tuin - die er stond omdat onze buren hun 25 jarig huwelijk zouden gaan vieren - heeft hij  hun vertelt dat hij niet meer zou genezen. De maandag daarop 29 juni heeft hij het via Teletop, zeg maar het intranet van school, aan zijn jaargenoten vertelt. Onder Joppe's Beleving kan je lezen hoe hij dat deed.

Een stukje geschiedenis en een stukje verhaal

Onder Het Levensverhaal heb ik op verzoek van Joppe wat toegevoegd over onze voorvader Samuel, van Zweedse afkomst en schipper op een Nederland marineschip dat deel uitmaakte van een eskader dat in 1815 afvoer naar Indonesië om daar het Nederlands gezag te herstellen nadat we het gebied hadden terug gekregen van Engeland. de Franse Tijd was voorbij.
Om één en ander wat visueel te maken vind je onder Gerda`s Beleving wat beeldmateriaal.

Joppe had al een stuk geschreven over zijn ziekte. Maar zoals al eerder gezegd aan de andere kant van de levensboog staat de geboorte. Daarover kan je lezen onder Het Levensverhaal.

Het is mijn bedoeling zijn verhaal met mijn verhaal te verweven tot één geheel.

Nieuwe bijdragen

Onder Joppe's beleving en Het Levensverhaal nieuwe bijdragen ontleend aan en gebaseerd op het schrift van Joppe. Hij begint als een ouderwetse kroniekschrijver. Het was een plechtig moment voor hem.

"Camping Val de Cantobre, standplaats 119, Commune de Nant, de Cevennen, Frankrijk. Den 12 Augustus van het jaar 2009."

Lees meer onder Joppe's beleving en Het Levensverhaal.

De foto bij "Ik ben Joppe, ik ga dood " in het menu Het Levensverhaal, is een collage die Joppe op de basisschool heeft moeten maken - een klein stukje van zijn stamboom.

Vakantie voorbij

Zo, de vakantie is weer voorbij. We hebben het heerlijk gehad in de Cevennen. Mooi weer, mooie dorpjes en stadjes bezocht, schitterende natuur: rotsen, riviertjes, gieren die op de thermiek hoog door de lucht zeilen.
Terugkomen in de herfst was even schrikken maar nu begint dat weer te wennen. Lampje aan, kaarsjes aan, zelfs de verwarming zo nu en dan al weer aan. Straks de mooie herfstkleuren, echt iets om je op te verheugen.

Ook weer aan de slag met mijn normale bezigheden. Werken, wassen, stijken, boodschappen doen, poetsen en ... mijn blog natuurlijk. De eerste - kleine - toevoeging is er onder Gerda's beleving.

Toevoegingen

Onder Gerda´s beleving en Het Levensverhaal heb ik nieuwe toevoegingen geplaatst. Onder Gerda´s beleving schrijf ik over het begin van de levensboog van Joppe. Onder Het Levensverhaal is Joppe aan het woord op zijn verjaardag 26 december 2026 tijdens zijn ontbijtje op bed. Een zoete droom van een mooie toekomst vol huiselijk geluk.

Blog en Verhaal

Aanvankelijk was ik van plan mijn blog, dat gaat over het proces, en het daadwerkelijke verhaal strikt te scheiden van elkaar. Het verhaal wilde ik bij me houden tot het klaar was om publiek gemaakt te worden.

Nu al merk ik dat het zo niet gaat werken. Blog en verhaal zijn verweven met elkaar.

Daarom heb ik  besloten om ook de verhaalteksten op mijn blog te plaatsen in het submenu Het Levensverhaal. Waarschijnlijk vormen uiteindelijk alle teksten, foto´s en wat er nog meer komt het geheel. Of dat dan weer bewerkt kan worden tot een verhaal of tot bijvoorbeeld een scenario, dat zie ik dan later wel weer.

Submenu's

Ik heb de naam van het submenu Ik begin gewijzigd in Joppe's beleving. Ik heb ook drie nieuwe submenu's toegevoegd: Gerda's beleving, het Levensverhaal en Nieuwsberichten.

In dit laatste submenu lees je nu dit bericht. Hier zal ik vooral mededelingen plaatsen die wat zakelijker van aard zijn. Die melding maken van mijn vorderingen, toevoegingen of wijzigingen - dienstmededelingen maar ook berichten die  je helpen om je weg te vinden op mijn blog.

Vanaf nu is het dus mogelijk dat ik onder verschillende submenu´s nieuwe berichten plaats. In dit submenu Nieuwsberichten zal ik daar steeds melding van doen.

Om goed te kunnen navigeren op mijn site adviseer ik je om niet via facebook naar mijn site te gaan, maar rechtstreeks www.joppegerda.nl
Als je hem bij je favorieten zet is dat des te makkelijker te doen.

laura lustermans-paling 22.02.2017 19:06

Zie uit naar je boek, het zal zeker heel mooi en waardevol zijn voor vele mensen.

Gerda Driessen 19.01.2014 16:25

Er is weer het één en ander toegevoegd onder Het Levensverhaal. Dit keer over de peuter- en kleutertijd. Heel gewoon - heel bijzonder.

Gerda Driessen 19.01.2014 16:23

Er is weer het één en ander toegevoegd onder Het Levensverhaal. Dit keer over de peuter- en kleutertijd. Heel gewoon - heel bijzonder.

Gerda Driessen 19.01.2014 16:20

Weer het een en ander toegevoegd. Ditmaal over de peuter- en kleutertijd van Joppe. Heel gewoon, heel bijzonder.

Gerda 29.11.2013 12:35

Ik heb een gastenboek angemaakt op mijn blog. Ik nodig je van harte uit er ruimschoots gebruik van te maken.

Gerda 14.11.2013 22:55

Ik leerde van Joppe over positiviteit. Lees Gerda's beleving.

Gerda 12.11.2013 17:44

Lees wat Joppe te vertellen heeft over positiviteit. Zie Het Levensverhaal

Gerda Driessen 29.10.2013 22:21

Lees onder Joppe's Beleving:Joppe op Topdesk 29 juni 2009

Nieuwe reacties

02.10 | 09:25

Lord Bubuza verenigde mijn man en ik na 8 jaar scheiden .. Het begon allemaal toen mijn man vreemd ging en elke keer dat ik klaagde dat hij niet zou luisteren in plaats daarvan zal hij wakker worden zonder een woord te zeggen, kwam hij op een dag thuis va

03.08 | 21:49

Ha Maarten, dank voor je reactie. Jij houd je bezig met de geschiedenis v.d. Fröbergen? Ben benieuwd naar de documenten waar je het over hebt. Van de marine?

03.08 | 18:00

Erg mooi verhaal, ik heb documenten die je verhaal bevestigen. Ondertussen boek besteld.

19.05 | 17:28

Een nieuwe toevoeging aan mijn website: Schrijfsels. Oefeningen in schrijven, gedachtespinsels, gedichtjes, mijmeringen, zo maar wat gepraat.