Schrijfsels

19 mei 2018

Samen met manlief  lekker zitten kijken naar de huwelijksvoltrekking van Harry en Megan in Windsor, Engeland. Een stralende dag, een stralende bruid en een gelukkige bruidegom. Een sprookje, maar nee. Het is echt en de wij mogen er allemaal bij zijn, we mogen het zien en meemaken.
De Britse bisschop opent de dienst met de woorden: “God is love and those who live in love, live in God and God lives in them.” Een mooi begin van een huwelijksvoltrekking die over de hele wereld gevolgd wordt. Later, tijdens de ceremonie houdt een bisschop uit de VS een gloedvol betoog over de kracht van liefde.  Hij citeerde Martin Luther King die eens zei: “we must discover the power of love, the redemptive power of love”. Die kracht en macht van de liefde moeten we niet onderschatten, vervolgde hij, en ook moeten we er niet sentimenteel over doen. The power of love.

Ik was geraakt. Dit betoog oversteeg de liefde tussen bruid en bruidegom, dit was een boodschap aan de ons allemaal, waar dan ook in de wereld. Ergens in zijn betoog vroeg hij dat als wij hem niet geloofden, wij ons maar eens een dorp, een stad, een land, staat of natie moesten voorstellen waarin de power of love zich manifesteert. Dan is er een wereld zonder armoede, zonder honger, zonder geweld en oorlogen.

Ik begrijp het met mijn verstand, ik voel het met mijn hart en ik bemerk hoe deze boodschap die ik toch echt al vaker heb gehoord – in andere woorden soms, zoals die van Gandhi die spreekt over geweldloosheid – weer een stukje dieper in mijn lichaam, naar mijn buik geraakt.  Ik ben geen heilige, geen engel. Ik ben gewoon ik, een mens ergens in een gezegend hoekje op deze aardbol. Ik heb geen honger, ik leef in weelde en rijkdom en oorlogen zijn ver weg. Maar ik heb er wel weet van. Ik kan de honger van al die miljoenen mensen niet stillen, ik kan de armoede niet doen verdwijnen, de oorlogen niet laten stoppen.
Ik kan wel mijn best doen om met mijn talenten en kwaliteiten een steentje bij te dragen aan het verspreiden van die boodschap van de power of love. Door te proberen meer en meer de power of love in mij zijn werk te laten doen. Dat is je naaste liefhebben zoals jezelf, dat is geweldloosheid zoals Gandhi het bedoelde, dat is gastvrij zijn voor jezelf.  

Nieuwe reacties

02.10 | 09:25

Lord Bubuza verenigde mijn man en ik na 8 jaar scheiden .. Het begon allemaal toen mijn man vreemd ging en elke keer dat ik klaagde dat hij niet zou luisteren in plaats daarvan zal hij wakker worden zonder een woord te zeggen, kwam hij op een dag thuis va

03.08 | 21:49

Ha Maarten, dank voor je reactie. Jij houd je bezig met de geschiedenis v.d. Fröbergen? Ben benieuwd naar de documenten waar je het over hebt. Van de marine?

03.08 | 18:00

Erg mooi verhaal, ik heb documenten die je verhaal bevestigen. Ondertussen boek besteld.

19.05 | 17:28

Een nieuwe toevoeging aan mijn website: Schrijfsels. Oefeningen in schrijven, gedachtespinsels, gedichtjes, mijmeringen, zo maar wat gepraat.