Schrijfsels

17 mei 2018

De Limburger van donderdag 17 mei 2018. Zomaar wat koppen: “Chinezen azen op ivf uit Maastricht”, “Gewonden na vallen van hoogte”, “File na dodelijk ongeval op A67”, “Getuigen bedreiging gezocht via sms-bom”.

Een krant beoogt de feiten van het nieuws objectief weer te geven. Eerst het verhaal dan – soms elders in de krant – de opinie. Dat is helder, duidelijk en overzichtelijk.
Krantenkoppen zijn bedoeld om de lezer kort en bondig te informeren waar het artikel over gaat, nieuwsgierig te maken zodat de rest gelezen gaat worden. Krantenkoppen ook zetten al dan niet bedoeld de blik – de mindset zo je wilt – waarmee de potentiële lezer het artikel tot zich gaat nemen. C’est le ton qui fait la musique.

Vanuit deze gedachte neem ik die paar koppen eens wat nader onder de loep. “Chinezen azen op …”. Azen roept bij mij beelden op van gieren, lijkenpikkers, jacht. Niet echt positief, niet echt neutraal. Wat als het om Duitsland was gegaan? Had er dan gestaan: “De Duitsers azen op IVF uit Maastricht”? Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar ik denk zomaar van niet, ik denk zomaar dat er dan een andere kop was gekozen. Iets als: “Duitsers graag naar Maastricht voor ivf”. Iets dergelijks.
Soms ook roept een kop heel andere vragen op zoals de kop “… vallen van hoogte”. Mijn vraag: “kan je ook van een laagte vallen”?
En dan die kop over de file na een dodelijk ongeval. Wat is hier het belangijkste: de file of het dodelijk ongeval? De kop suggereert het eerste, terwijl ik toch denk dat een ongeval met een dodelijke afloop belangrijker is dan het in een rijtje moeten wachten totdat de weg weer vrij is. Ik weet het niet zeker hoor, maar ik denk maar zo … .
En dan nog zo iets. Iemand – een burgemeester – is bedreigd.  Dat weet ik nog, dat had eerder al het nieuws gehaald, op weg naar zijn werk werd hij door een persoon geblokkeerd, gelukkig wist hij te ontkomen aan zijn belager. Akelig, niet fijn., maar eind goed,a l goed.  En dan worden er nu getuigen gezocht met behulp van een (sms)bom? Ik ben geen getuige geweest, gelukkig maar. Want een bom in mijn telefoon … nee daar zit ik echt niet op te wachten.

Nieuwe reacties

02.10 | 09:25

Lord Bubuza verenigde mijn man en ik na 8 jaar scheiden .. Het begon allemaal toen mijn man vreemd ging en elke keer dat ik klaagde dat hij niet zou luisteren in plaats daarvan zal hij wakker worden zonder een woord te zeggen, kwam hij op een dag thuis va

03.08 | 21:49

Ha Maarten, dank voor je reactie. Jij houd je bezig met de geschiedenis v.d. Fröbergen? Ben benieuwd naar de documenten waar je het over hebt. Van de marine?

03.08 | 18:00

Erg mooi verhaal, ik heb documenten die je verhaal bevestigen. Ondertussen boek besteld.

19.05 | 17:28

Een nieuwe toevoeging aan mijn website: Schrijfsels. Oefeningen in schrijven, gedachtespinsels, gedichtjes, mijmeringen, zo maar wat gepraat.